Juni is heel geschikt voor het zaaien van vergeet-mij-nietje, juffertje in het groen, leeuwenbekje en campanula. Ze zaaien zichzelf uit en je vindt ze meestal het volgende jaar in de tuin terug.
Water geven en sproeien is het geheim van je succes: liefst 's ochtends, nooit in de volle zon en liefst veel en niet zozeer vaak.
Nieuwe aanwinsten bij het planten goed verzadigen door ze onder te dompelen in een emmer water voordat ze de grond in gaan.
Opruimen en snoeien
Als je in het najaar geen rozen of heesters hebt kunnen planten, kunnen ze alsnog geplant worden. De rozen zullen zelfs deze zomer al volop bloeien.
Uitgebloeide bloemen van voorjaarsbloeiers kunnen worden verwijderd. Eventueel struiken na de bloei terugsnoeien als ze te groot zijn geworden.
Klimrozen aanbinden en rankende klimmers tegen een klimsteun leiden.
Bladverliezende hagen kunt u het beste rond 25 juni snoeien.
Onderhoud gazon
Als je nog niet helemaal tevreden bent over het gazon, pak het nu dan even aan. Mesten, kale plekken inzaaien, hier en daar een plagje aandrukken. Bijmesten met koemest- of kippenmest korrel.
Tijdens droge periodes is het beter minder vaak te maaien en niet te kort. Om uitdroging tegen te gaan is het beter tot 's avonds te wachten met maaien.
De eetbare tuin
Fruitbomen uitdunnen, te veel vruchten bij elkaar is niet goed voor de kwaliteit.
Appels, peren, amandel, kers, perzik en pruim nakijken en verwijder de overtollige exemplaren.
Bessensoorten op rupsen controleren, want voordat je het weet is je struik leeggegeten.
Een kruidentuin aanleggen kan nu prima, maar kruiden doen het ook heel goed in de border, tussen de andere planten.