Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt kleiner.
Het perkgoed kan bloeiend en wel de border in, klimplanten meteen goed aanbinden.
Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of ander groen blaadje, ook kiemende zaden zijn bij deze vogels erg welkom.
Opruimen en snoeien
Het meeste snoeiwerk is al gedaan, als het goed is. Maar nu is het de beurt aan de rozen. Klimrozen flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet, behalve bij oude klimrozen: die worden er jonger van.
Bij struikrozen de takken op z’n kortst tot 10 cm boven de grond snoeien. Maar laat de takken liever wat langer (zo’n 30 tot 40 cm). Je zult zien dat je meer bloemen krijgt naarmate je hoger snoeit.
Onderhoud gazon
Met een hark haal je de viltlaag, die zich afgelopen winter heeft gevormd, van je gazon af. Zo krijgt het gras weer ruimte om verder te groeien.
Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.
Ook verticuteren van het gazon zorgt ervoor dat mos, afgestorven gras en maairesten worden verwijderd zodat het weer kan ademen.
De eetbare tuin
Tijd voor het planten van sjalotten en zaaien van andijvie, komkommers, sla, wortels, radijsjes, prei, paprika, aubergine en tomaten.
Het is ook de tijd van het planten van aardbeien. Bescherm de tere bloemen van fruit met een vliesdoek.
Zaai nooit te diep, te dicht en teveel ineens. Om gelijkmatig te zaaien mengen we het zaad met wat fijn scherp zand. Meestal is een zaaidiepte van 1,5 cm voldoende. De algemene regel is dat we het zaad 2 tot 3 maal zijn eigen diepte leggen. Op zware grond zaaien we iets minder diep.