Algemeen

Heesters zijn struiken. Tegenwoordig betekenen de woorden heester en struik precies hetzelfde, vroeger niet. Beide woorden zijn van Germaanse afkomst. Heester komt van ‘heister’ dat eeuwen geleden ‘jonge boom’ betekende en struik komt van ‘struuk’ dat voor zoiets als ‘afgebroken tak’ of ‘knotboom’ stond.

Wat zijn heesters?

Onder een heester of struik verstaan we een verhoutende plant die in of dicht bij de grond vertakt. Anders dan een boom vormen ze in het algemeen geen duidelijke stam, maar komen de meeste soorten met een aantal takken uit de grond, die dan ook grondtakken worden genoemd. Een heel kort stammetje kan ook. Voorwaarde is wel dat de plant in zijn eventuele stam en takken houtweefsel vormt, hoewel dat niet tot in het hart hoeft te zijn. Er zijn ook heesters met merg in hun takken. Het criterium is niet de maat. Er zijn heel kleine heesters en soorten die heel hoog worden, maar de meeste worden niet hoger dan zo’n drie tot vier meter. Het verschil tussen bomen en heesters is niet helemaal strak afgebakend. Er zijn allerlei tussenvormen, zoals de fluweelboom (Rhus typhina) die in feite een grote struik vormt en soorten die duidelijke stam vormen, maar soms laag bij de grond vertakken.

FluweelboomFluweelboom

Er zijn ook halfheesters

Dat zijn heesters die uit een ander klimaat dan het onze stammen en waarvan de jonge scheuten pas het jaar erop verhouten en dus eerst vorstgevoelig zijn. Ze worden ook in ons klimaat wel in tuinen toegepast en kunnen dan tijdens de winter flink invriezen. Voorbeelden zijn lavendel en Ceanothus.

Coniferen

Coniferen beginnen eindelijk weer de plaats in de tuin te krijgen waar ze recht op hebben, namelijk als kleurelementen in de wintertuin en als rustgevende, levende basisvormen in de zomer. Wie zegt dat coniferen saai zijn, heeft nog nooit goed gekeken. Er zijn gigantische verschillen in vormen en kleuren. Hun bladeren zijn lang en smal (naalden) of schubvormig. Ze komen over de hele wereld voor. De meeste houden het hele jaar door hun blad. Het zijn de belangrijkste houtleveranciers ter wereld en als tuinplanten zijn ze onmisbaar. De enorme verschillen qua vorm, afmeting en kleur zijn door kwekers overal ter wereld nog duizendvoudig aangezet.

ConiferenConiferen

Varieer met een conifeer

Veel coniferen vertonen bovendien meer variatie dan vaak wordt gedacht en ze hebben zeer interessante eigenschappen. Het idee dat coniferen qua kleur eentonig zouden zijn, is achterhaald. Er zijn enorm veel tinten grijs, blauw, geel en zelfs bonte coniferen beschikbaar. Ook het groen is eindeloos gevarieerd. Sommige krijgen in de herfst een prachtige bronskleur (Microbiota), andere verkleuren schitterend geel (Larix). Hoe opvallender de kleur, des te beter moet deze worden gedoseerd om niet te gaan overheersen. Een coniferenhaag kan uitstekend groen of grijsblauw zijn, geel wordt al gauw te veel van het goede. Het is een spel met de verhoudingen. Als dat goed wordt gespeeld, leveren coniferen een fantastische, blijvende, onderhoudsarme bijdrage aan uw tuin, hoe groot of klein die ook is. Coniferen vormen altijd een verrijking van uw leefomgeving.