Lente

Een bijzonder gevoel in je maag… de zon schijnt, de bloemen bloeien en de zin om de tuin in te gaan neemt toe! Dat betekent maar één ding: de lente komt eraan! In maart wordt het warmer en komt de tuin na een donkere winter weer helemaal tot leven. Er zijn al verschillende soorten bloemen die zich in allerlei kleuren en vormen laten zien. Je kunt weer beginnen met snoeien en het gazon kan worden gemaaid. Kortom de tuin kan weer helemaal gereed worden gemaakt voor nieuwe bloei. Let wel op het gezegde: “maart roert zijn staart”. Een week met veel zon en hoge temperaturen kan uitlopen in een weekend met kans op nachtvorst.

lente

Nieuw leven en kleur in de tuin is eindelijk weer aangebroken. De planten zijn in volle bloei en de tuin ruikt weer fris naar de lente. De natuur geniet weer van de langere dagen. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen en er is genoeg werk te doen. De tuin kan wel weer wat nieuwe beplanting gebruiken. Er zijn een aantal prachtige bloemetjes die nu groeien. Plant ze in een grote bak met speciale grond, zodat er een creatie van originele en fleurige bloemetjes ontstaat.

Zomer

De zon schijnt en de lucht is stralend blauw…  De vogels en insecten zijn overal te horen en de geuren van allerlei planten zijn overal te ruiken. Niets is heerlijker dan tijdens een zwoele avond van de buitenlucht genieten met een hapje en drankje. Het is hartje zomer en de borders kleuren en geuren door allerlei bloemen. Door het vaak warme weer is het heerlijk en gezellig om in de buitenlucht te eten. Langzamerhand kruipt het vrije vakantiegevoel omhoog. Stel je eens voor: een paar weken niet werken, misschien een vakantieland bezoeken of heerlijk thuis in de hangmat lezen. Let wel op dat de beplanting door warmte en droogte veel water nodig heeft. Na een frisse douche kan de beplanting zich herstellen en verder bloeien.

Herfst

Nog even en de prachtige herfstkleuren zullen de natuur verrassen. De ochtenddauw in de spinnenwebben zorgt voor een sfeervol begin van de dag. Juist in de herfst is er genoeg te doen in de tuin, die voorbereid moet worden op onstuimig weer.

herfstherfst

Wat is er heerlijker dan 's morgens vroeg uit de veren te gaan en de sfeer van herfst, mist en romantiek te proeven. De wereld ziet er vredig en rustig uit en veranderd constant naarmate de dag vordert. Laat je inspireren om het beste uit je tuin te halen. Denk aan sfeervolle tuinverlichting of schitterende planten en bomen die de tuin ook nu extra sfeer geven.

Winter

Al nagedacht over goede voornemens voor het nieuwe jaar? Misschien stop je met roken, ga je meer aan het milieu denken en bewustere keuzes maken of wil je weer heerlijk in tuin aan de slag…

Het koude en gure weer zorgt er vaak voor dat mensen weinig zin hebben om in de tuin te werken. Toch is er in januari al genoeg te doen. Bij mooi weer kunnen de winterbloeiers, zoals heester, winterviolen en Helleborus, goed bijgewerkt worden. Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken. Houd bij beter weer alvast rekening met het komende voorjaar door alvast wat op te ruimen en eventueel te spitten. Ook is het leuk om na te gaan denken over het ontwerp van uw tuin.