De zomerse tuin is vol geuren en kleuren, ook licht en schaduw wisselen elkaar intenser af dan in andere jaargetijden.

Prachtige composities

In de natuur zoeken plantengemeenschappen hun eigen balans: met elkaar, met de bodem, met weer en wind en water. In de tuin maken wij onze combinaties, veel eenvoudiger en voor ons begrijpelijker met goed gebruik van hoogte- en vormverschillen, blad- en bloemvormen, harmoniërende kleuren en een zo eenvoudig mogelijke verzorging.

planten1planten2planten3

Jouw eigen sfeer

We noemen wat ingrediënten voor verschillende sferen. Wat dacht je van klokjesbloemen (Campanula) in blauwe, lila, roze tinten en wit? Ze combineren prachtig met soorten als vingerhoedskruid, duizendblad, kattenstaart en teunisbloemen. Montbretia (Crocosmia) groeit graag op een zonnige, beschutte plek, ‘Lucifer’ is vurig rood. Combineer met gele Mimulus en bruinbladige Heuchera. Daglelie (Hemerocallis) is er in duizend kleuren die passen bij irissen, eendagsbloemen, monnikskap of bijv. Erigeron, afhankelijk van hun kleur en uw smaak. Vuurpijlen (Kniphofia) passen fantastisch bij siergrassen, fijn gipskruid en Verbena. Magnifiek en sterk van vorm, echte accentplanten! Koekoeksbloemen (Lychnis) hebben iets vertederends, maar de scharlakenrode brandende liefde (Lychnis chalcedonica) schreeuwt het uit. Combineer met grijze lamsoor, ooievaarsbekken, Campanula’s en zachtgetinte salie. Kattenstaart (Lythrum) harmonieert goed met siergrassen, allerlei irissen en eendagsbloemen. Bergamotplanten (Monarda) met rode, roze en witte tinten zijn heel mooi met Veronica, Astilbe, Cimicifuga, siergrassen enz. Kattenkruid (Nepeta) in vooral blauw en wit is schitterend bij rozen, Monarda en Potentilla. Overvloedige geur en vlinderbezoek zijn gegarandeerd! Dat geldt ook voor marjolein (Origanum; ‘Herrenhausen’ en ‘Hopleys’ zijn geweldige weefplanten), lavendel, salies, tijm enz. Slangenkop (Penstemon; rood, wit, roze) past weer goed bij Nepeta, salie en bijv. Limonium. Van de vlambloemen (Phlox) zijn de vele hoge en lage vormen eigenlijk onmisbaar in borders en bakken. Er valt eindeloos mee te combineren, zo groot is hun verscheidenheid!

Zelf aan de slag

Op de etiketten vind u een schat aan informatie waardoor u zelf de planten kunt combineren om specifieke kenmerken. Daarna groeit het geheel onder uw handen en doen de planten het toch voor een deel zelf. U dirigeert. Het is volop genieten als de kleur- en vormmuziek die ontstaat misschien zelfs mooier is dan u ervan verwachtte. Vloeiende overgangen met hier en daar een fel accent, of zacht en dromerig, ruim en weids in blauw en lilaroze, of bruisend rood, geel, oranje en warmbruin. Aan u de keus.

Vaste planten voor in de schaduw

Er is een enorm aantal vaste plantengeschikt voor een schaduwtuin. Schaduwplanten zijn meestal plantensoorten die van nature in de schaduw van bomen en struiken, vaak op de bosbodem, groeien. De situaties kunnen daar sterk verschillen. Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen droge schaduwplekken en vochtige, koele, groeiplaatsen.

planten4planten5planten6

Vooral veel bodembedekkende vaste planten voldoen erg goed. Het tranend hartje Dicentra formosa doet het goed in droge schaduw en bloeit met knikkende donkerroze trossen bloempjes. Salomonszegel (Polygonatum multiflorum) doet het ook goed in droge schaduw. Van de ooievaarsbekken zijn vooral Geranium macrorrhizum (paarsrode bloemen) en Geranium nodosum (lilaroze bloemen) aan te raden.

Vaste planten voor vochtige en koele schaduwplekken

Dat zijn er honderden. Enkele voorbeelden: alle tientallen soorten Hosta met hun prachtige bladeren in tal van kleuren. Ook de fors groeiende Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) met zijn hemelsblauwe bloemen in april-mei groeit graag in de schaduw, net zoals de meeste soorten nieskruid (Helleborus), waar ook de ’s winters bloeiende kerstroos toe behoort. Ten slotte zijn er uiteraard tientallen soorten schitterende varens die graag in de schaduw groeien en vaak dichte groepen kunnen vormen.