Succes met rozen

Wat is een zwoele zomeravond zonder rozen? Met hun geur en kleur zetten ze de zomer luister bij. Rozen zijn de zomer. Rozen zijn romantisch. Ze passen in de border, begroeien een kalende boom of versieren een pot op het balkon of terras. Rozen maken uw tuin compleet!

Rozen zijn sinds mensenheugenis in cultuur. Ze kruisen gemakkelijk en daardoor zijn in de loop der tijd enorm veel verschillende rozen ontstaan. Wilde rozen komen op het gehele noordelijk halfrond voor, zowel in Europa als in Azië. Ze hebben enkele bloemen met vijf bloemblaadjes, die rond een krans van meeldraden groeien.

RozenboomRozenboomRozenboom

Historie van de roos

Al in de oudheid werden rozen in verband gebracht met luxe en welstand. In vroegere Arabische culturen zijn rozenolie en rozenwater bekend. Daarmee zouden alle ziekten te genezen zijn. Het waren en zijn kostbare producten, waarvoor grote hoeveelheden rozen nodig zijn. Welgestelde Romeinen rustten graag op een geurig bed van bloemblaadjes. Als tuinplant kregen rozen in Europa pas bekendheid in de 1e eeuw. Door de toenemende wereldwijde handelsbetrekkingen ontstonden kruisingen met Chinese rozen, die doorbloeien of herbloeien. Joséphine de Beauharnais, de echtgenote van keizer Napoleon raakte volledig in de ban van die nieuwe kruisingen en liet de mooiste uitplanten rond haar kasteel Malmaison bij Parijs. De heerlijk geurende roze roos 'Souvenir de Malmaison' stamt uit 1843 en is nog steeds te koop. Ook andere Oude rozen zijn nog steeds aanbevelenswaardig voor uw tuin. Dankzij de natuurgetrouwe tekeningen van Redouté is hun schoonheid bewaard gebleven.

RoosRoos

Symboliek van de roos

Rozen hebben altijd zeer tot de verbeelding gesproken en doen dat nog steeds. Rode rozen staan symbool voor vurige hartstocht, witte rozen voor reinheid en onschuld. Ze komen ook voor in de wapens van Engelse families zoals York (witte roos) en Lancaster (rode roos). Toen ze elkaar in de ISe eeuw bestreden, is dit bekend geworden als de 'rozenoorlogen'. In de taal wordt het woord 'roos' gebruikt in de betekenis van 'mooi' ofwel rooskleurig.

Extra dimensie met klimplanten

Klimplanten

Klimplanten kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Het is belangrijk om goed te kijken waarom de klimplant daar moet groeien en welke daarvoor het meeste geschikt is. Wij hebben een aantal toppers op een rijtje gezet, weer een stukje inspiratie voor uw eigen tuin.

Toppers:

  • Clematis: bijvoorbeeld de zachtroze, sterk groeiende 'Clematis Montana';
  • Rozen: een makkelijke is 'New Dawn' , een lichtroze, zeer sterke roos die het zelfs op het noorden nog doet, of de prachtige donkerroze 'Bantry Bay;
  • Klimhortensia: geef de plant de eerste paar jaar even de tijd. Wanneer hij eenmaal op gang is gekomen, groeit hij flink door, met mooie witte Wie de pergola snel begroeid wil hebben, kan voor de bruidssluier kiezen. Deze klimplant kan enkele meters per jaar groeien.Houd de heggenschaar bij de hand!

ClematisClematis

Ook mooi en lekker zijn kiwi en wijnranken. Heerlijk als schaduwplekje in een tuin op het zuiden, voor dat echte Provence Gevoel.
Voor de heerlijke geur natuurlijk de Kamperfoelie. De gekweekte varianten zijn er behalve in het geel ook in het oranje en roze. Vaak zijn deze soorten niet geurend. Combineer hem bij voorkeur met een andere klimmer, want hij kan soms wat kaal ogen in zijn eentje.

Combineren

Denk ook eens aan combinaties van rozen en clematis door elkaar op een pergola. In het voorjaar de Clematis Montana, met zijn zee van roze bloemetjes en 's zomers gevolgd door de bloei van de roos.

Goud in de tuin

Siererwtjes (Lathyrus) zijn heerlijk geurend en in de mooiste kleuren, ook mooi op een vaas. Lathyrus wordt niet zo hoog, en is dus alleen geschikt om een deel van de staanders te begroeien. En als laatste een misschien niet zo voor de hand liggende keuze, maar zeker de moeite waard, de 'goudkleurige' hop, (humulus lupulus 'Aureus'). Dit is een sterke klimmer die niet opgebonden hoeft te worden, en wel vijf meter hoog kan worden!