Haagplanten

Een haag past bij elke tuin. Er omheen, als levende markering van de erfgrens, maar ook erin, om structuur te geven. Het is het mooist als de haag op de erfafscheiding kan worden geplant. Binnen de groene muren is het goed tuinieren!

De toepassing van hagen is eeuwen oud. Aanvankelijk dienden ze als bescherming van de groenten- of kruidentuin bij boerderijen en kastelen, maar later werden ze vooral als sierelement gebruikt in tuinen van kastelen en buitenplaatsen. Aan sierwaarde hebben ze nog niets verloren. Hagen zien er dan ook in elk seizoen mooi uit en de keus aan geschikte planten is groot.

boerderijontwerp

Groenblijvende hagen

Bij groenblijvende hagen denkt iedereen onmiddelijk aan coniferen. Niet ten onrechte. De meest gebruikte haagconifeer is de Thuja occidentalis 'Brabant' en de Cupressocyparis leylandii. Dat is een snelle groeier, die veel water nodig heeft en bovendien zeewind verdraagt. Let erop bij aankoop dat u een goede kwaliteit krijgt. Dat wil zeggen: dicht van vorm. Een goede kwaliteit wordt gesnoeid en rustig opgekweekt, zodat de coniferen dicht vertakt zijn.

Taxus is een verhaal apart. Van de coniferen is Taxus Baccata één van de mooiste. Als u niet een al te hoge haag wilt maken, manshoog. Taxus groeit tamelijk langzaam en heeft minder vocht nodig. De zachte naalden hebben een diepgroene kleur en zijn een rustige achtergrond voor de kleurrijke border. Er kunnen tevens prachtige, goed dichtgegroeide figuurbomen (spiraal) en dierfiguren van worden geknipt, al dan niet in aansluiting op een haag.

Let op taxus is giftig. Voor paarden is één hap dodelijk, dus mors geen snoeisel.

Andere groenblijvende hagen

Coniferen zijn niet de enige haagplanten die zomer en winter groen zijn. Er zijn ook andere groenblijvers die al dan niet geschoren een mooie afscheiding geven. Wel worden ze iets breder dan de meest populaire haagplanten. Voorbeelden hiervan zijn de Ilex (hulst) en de Prunus lauracerasus (laurierkers).